Oceaanmat

2

het touw
touw       0  1  2  3  4  5  6  7 


vlechtpatroon
 

Om het oceaanmatje in vorm te houden is het van belang dat het touw relatief stug is. Om het met een papieren patroon te kunnen maken moet het echter ook weer makkelijk buigen. Sisaltouw is hier heel geschikt voor. Het is een natuurproduct dat is gemaakt van plantenvezels. De natuurlijke kleur is wit met soms wat bruine vezels. Een klein nadeel van dit materiaal is dat het nog al ruw is, waardoor het papieren patroon kan scheuren, maar in de praktijk valt dit reuze mee.

Sisaltouw is te koop in kleine bollen en in bollen van 2,5 kg. Het wordt ook aangeduid als bind- of paktouw. Er is ook gekleurd sisaltouw. Let wel op of je echt natuurlijk sisal hebt, want er is ook heel veel kunststof touw dat er op lijkt, maar dat is minder stug.. Sisal is relatief goedkoop materiaal en daarom ook heel geschikt om met een grote groep te gebruiken.

vlechtpatroon
  Je hebt twee-strengs sisal nodig dat ongeveer 3 mm dik is.
Drie-strengs is te dik voor het werkpatroon.


knoop
 

Om het touw makkelijk te kunnen verwerken, moeten de eindjes worden afgewerkt met een stukje plakband; schilderstape werkt het makkelijkst. Om het tape er strak omheen te krijgen ga je als volgt te werk:
  • neem een klein stukje tape en druk het eind van het touw er op;

  • vouw het tape om de halve omtrek van het touw;

  • neem tape en touw tussen duim en wijsvinger en knijp het stevig vast;

  • draai nu het touw strak in elkaar;

  • laat het tape met touw tussen duim en wijsvinger slippen, waardoor het touw in het tape rolt.
knoop
  Met deze afwerking kun je het touw makkelijk door het patroon vlechten, maar is ook het latere verdubbelen goed uit te voeren.

© theo
 
/\ top