Oceaanmat

3

de basisvorm
touw       0  1  2  3  4  5  6  7 


vlechtpatroon
 

Neem een stuk sisaltouw ( 85 cm ) en werk de eindjes af met een stukje plakband.

Vlecht het touw door de eerste gaatjes. Begin aan de voorkant bij 1 en dan naar 6. Trek het touw nu 80 cm door.

Vervolgens vlecht je het touw door het hele patroon tot en met het laatste gat bij 36. Je kunt daarbij zowel de nummers en als ook de lijnen volgen.knoop
  Controleer regelmatig de achterkant, of daar geen lussen zijn ontstaan. Als er lussen zijn, werk die dan voorzichtig weg.

Je zult ontdekken dat er soms een gaatje uitscheurt als je het ruwe sisal er door trekt. Dat is niet erg, hoogstens een beetje lastig, omdat je bij het vervolg wat beter moet opletten. Scheurt het te veel uit, dan kun je beter opnieuw beginnen met een nieuw vlechtpatroon.


knoop
  Als je het hele eind van 80 cm er door hebt gevlochten is dit het resultaat.


knoop
  Als het touw er mooi door is gevlochten, wordt het papier er af gescheurd. Doe die wel met enig beleid, zonder de knoop die er in zit helemaal uit z'n verband te trekken.

Tip: leg het patroon op een knie en druk het met een handpalm vast en scheur met je andere hand dan eerst de buitenranden er af.

knoop
  Peuter daarna de rest van het papier weg.

Het resultaat is de basis vorm van het oceaanmatje. Je ontdekt nu ook waarom het van belang is dat het touw een beetje stug is, want de knoop blijft goed in vorm.

© theo
 
/\ top