Oceaanmat

7

variaties
touw       0  1  2  3  4  5  6  7 


vlechtpatroon
 

Je kunt zo'n oceaanmatje ook met behulp van het vlechtpatroon in ander materiaal maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kleur waslijndraad. Dat is een kunststof buitenkant met daarin een paar staaldraden. Wel oppassen met dat staaldraad, want je kunt je er gemeen aan prikken. Je kunt het staaldraad er overigens ook uit trekken, dan wordt het matje alleen wat slapper.

Ander mooi materiaal is bijvoorbeeld een kunststof snoer, dat ik in dit voorbeeld heb gebruikt. Dit snoer wordt gebruikt om de stof van zonneschermen in de aluminium buis vast te zetten.

Deze materialen kun je niet door het papieren patroon vlechten.

De truc is dat je eerst met een stukje sisal (85 cm) de basisknoop maakt en dan met het andere materiaal de eerste verdubbeling maakt.


knoop
  Als je die eerste verdubbeling hebt gemaakt, haal je het sisaltouw er weer uit.


knoop
  Het resultaat is dan dat je de basisknoop in het andere materiaal overhoudt.


knoop
  Die basisknoop ga je dan verdubbelen en afwerken, zoals op de vorige pagina is beschreven.


knoop
  Hiernaast zie je een variant die ik heb gemaakt met henneptouw. Eén van de einden is heel lang gelaten en om de buitenkant gerold, nadat het matje is gemaakt. Doe dat plat en voorzichtig op tafel en steek er af en toe wat spelden in om het netjes bij elkaar te houden. Je werkt het af door alle slagen met naald en draad aan elkaar vast te naaien.

© theo
 
/\ top