dasringvlecht

1

voorbereiding en maten

    0  1  2  3  4  5  6  7  8 

maten
 De vlecht wordt gemaakt in een stripje leer dat is ingesneden in drie even brede stroken. De breedte van de strook is de maat S. De lengte van de stroken is ongeveer 10x de breedte van een strook, dus 10 x S.

In heel soepel materiaal als dun leer, suede of foam kun je de lengte korter nemen tot 8 x S. Wordt die maat langer genomen (bijvoorbeeld 11 x S) dan zal de vlecht losser en soepeler zijn.

Vaak zijn de stroken afzonderijk nog in twee of drie smallere banen gesneden. Zie de foto op pagina 0. Bij het vlechten moet je deze banen bij elkaar houden. Door de stroken in twee of drie banen te delen ziet de vlecht er fijner/mooier uit. Maar dat is alleen toepasbaar als van de vlecht een ring wordt gemaakt die ergens omheen komt te zitten. In een gestrekte toepassing zullen de afzonderlijke banen niet goed naast elkaar blijven liggen.

Er is ook nog een andere reden om de stroken in smallere banen te verdelen. Met name bij dik en stug leer zijn de stroken in de bochten van de vlecht dan soepeler en vormt de vlecht zich makkelijker.


elastiek oefenmodel
 Om de vlechttechniek te oefenen is een model gemaakt van drie stukjes plat elastiek handig. Bovendien heb je niet altijd direct een stuk leer bij de hand.

De drie stukjes elastiek worden aan de einden in een dubbelgevouwen stukje karton gedaan en met nietjes vast gezet. Schrijf op het karton de aanduiding A, B en C voor de drie stroken. Dat is weer makkelijk voor de uitleg.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl