dasringvlecht

5

een complete dasring uit leer

    0  1  2  3  4  5  6  7  8 

dasring
 Voor dit voorbeeld is een strook leer uit een tas gesneden.
De strook is 110 x 22mm en het leer is 3mm dik.


dasring
 


Aan beide zijden van de te snijden stroken (10xS) blijft een eindstuk zitten dat net zo lang is als de breedte van de strook (3xS) Met potlood puntje markeer je de begin- en eindpunten van de snijlijnen en het midden van de eindstukken. Snij de haakse hoeken schuin weg.
dasring
 Leg de strook leer op een snijmat of houten plank en snij de stroken met een scherp mes in. Trek het mes langs een metalen liniaal. Wees voorzichtig aan het eind van de snee, want je schiet makkelijk door !


dasring
 Maak de vlecht.


dasring
 Met een holpijp of holpijp(revolver)tang maak je een gaatje in de het midden van de twee eindstukken.


dasring
 Voor het sluiten van de dasring wordt een zogenaamde holniet gebruikt. Die bestaat uit een voetplaatje met steel en een paddestoelvormig hoed die er op past. Deze holniet wordt vast geklonken door de voet op een stevige ondergrond te plaatsen en dan met een hamer op de hoed te slaan. Holnieten zijn verkrijgbaar in bouwmarkten. Je moet de maat 12 mm hebben.


dasring
 Om een stevige ondergrond te maken voor het in elkaar zetten van de holniet kun je bijvoorbeeld een buis in een bankschroef klemmen. Breng vanuit de binnenkant van de dasring de voetplaat aan en schruif de ring over de buis. Het puntje van de steel steekt uit.


dasring
 Zet de hoed op de steel van de holniet.


dasring
 Geef met een hamer een paar klappen op de hoed tot deze goed vast zit en het leer er tussen geklemd is. Sla niet te hard, want dan sla je de steel mogelijk krom. (de steel van de holniet ;-))


dasring
 En dit is het resultaat.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl