sterknoop

7

sterrenbeeld knopenbord

     0  1  2  3  4  5  6  7 Orion
 Een idee voor een knopenbord

Meestal is een knopenbord een expositie van een verzameling verschillende knopen. Op het knopenbord hiernaast zijn alleen maar sterknopen gebruikt en natuurlijk is dat dé knoop om een sterrenbeeld te maken.

Het sterrenbeeld dat je hier ziet is Orion. Een helder sterrenbeeld dat in de winterperiode al vroeg al de hemel zichtbaar is. Orion is een jager die de Plejaden achtervolgt, door Diana werd gedood en tot sterrenbeeld verheven. Meer over dit "spannende" sterrenbeeld vind je bijvoorbeeld op Wikipedia

Het sterrenbeeld lijkt op een zandloper met linksboven de ster Betelgeuze, rechtsboven Bellatrix, rechtsonder Rigel, en linksonder Saiph. In het midden staan de drie sterren Alnitak, Alnilam en Mintaka.


Orion
 

Sterren zijn niet allemaal even helder. In dit voorbeeld knopenbord is het verschil in de mate van helderheid in beeld gebracht met grote en kleine sterknopen. De schijnbare helderheid waarmee wij de sterren zien wordt aangeduid in schijnbare magnituden. Het is een wat ingewikkeld verhaal maar in Orion is Rigel de helderste ster en Mintaka de minst heldere.

ster

magnitude

sterknoop

rigel 0,14 8
belelgeuze 0,41 7
bellatrix 1,64 5
alnilam 1,70 5
alnitak 1,79 5
saiph 2,06 4
mintaka 2,20 3


Orion
 Het bovenste knopenbord is een zwart gemaakte plaat zonder lijst. De horizon is er met wit opgeschilderd en dat ook aan de zij- en onderkant. Voor de bevestiging van de sterknopen zijn er gaten in de plaat geboord.

Hiernaast het bord met een lijst. De horizon kan ook uit wit papier gesneden worden en dan worden opgeplakt.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl