honderd
Turkse knopen

2

mogelijke combinaties

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 
voorbeeld
 

Dit zijn de twee voorbeeld combinaties.honderd mogelijke combinaties van bochten en slagen
 Een "echte" Turkse knoop kan uit één stuk touw worden gemaakt. Om de Turkse knoop uit één stuk touw te maken zijn niet alle willekeurige combinaties van bochten en slagen mogelijk.

Theoretisch zijn er oneindig veel combinaties mogelijk. In de tabel hiernaast zijn honderd mogelijke combinaties aangegeven.

De ene zijde van de tabel geeft het aantal bochten, de andere zijde het aantal slagen, maar dat kan ook omgekeerd worden.

voorbeeld
 

Wordt in de onderste rij bijvoorbeeld gekozen voor 6 bochten, dan is een combinatie met 13 slagen in de linkerrij mogelijk.

Andersom kan ook, 13 bochten met 6 slagen. Ook 13 bochten met 14 slagen is een mogelijke combinatie.

Maar 14 bochten met 6 slagen kan niet. en ook de combimatie 10 met 8 is niet mogelijk.Voorbeelden van mogelijke en onmogelijke combinaties van bochten en slagen
 Andere combinaties van bochten en slagen

In bovenstaande schema zijn 100 combinaties aangegeven. Voor Turkse knopen met meer bochten of knopen die veel langer moeten zijn en dus meer slagen nodig hebben moet de volgende stelregel worden aangehouden voor een mogelijke combinatie van bochten en slagen:

Het aantal bochten en het aantal slagen mag niet deelbaar zijn door een zelfde getal.

Een paar voorbeelden:

De combinatie 5 & 4 is goed.
5 is deelbaar door 5 ( 5 gedeeld door 5 is 1) en 4 is deelbaar door 2 en 4. Beide aantallen zijn niet deelbaar door een zelfde getal. Dat geldt ook voor de combinaties 7 & 3 en de combinatie 7 & 29.

De combinatie 6 & 14 kan niet.
6 is deelbaar door 2, maar 14 is ook deelbaar door 2. Het zelfde geldt voor de combinatie 51 & 17 waar beide aantallen deelbaar zijn door 17. Ook de combinatie 13 & 13 kan niet want beide aantallen zijn deelbaar door 13.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl