honderd
Turkse knopen

3

schaalbaar werkpatroon

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


vlechtpatroon-6-bochten
 Als je de zijkant van een Turkse knoop doorsnijdt en plat op tafel legt, dan is het een rechthoekig matje met een vlechtwerk dat je eenvoudig na kunt tekenen.

In de omgekeerde volgorde kan het ook.
Teken het vlechtwerk op papier, rol dat op tot een koker en je hebt een getekende Turkse knoop. Volg de lijnen op het papier met een touw en als je helemaal rond bent gegaan heb je een Turkse knoop van touw.

Op basis van dit principe is het werkpatroon ontwikkeld waar mee je de honderd varianten in bochten en slagen eenvoudig kunt maken.download diagram
 

Dergelijke schema's zijn niet nieuw, maar wat wel nieuw is dat je de download die hier wordt aangeboden ook eenvoudig zelf kunt aanpassen aan de maat die je nodig hebt.

Het schema is gemaakt in Word van Microsoft, maar het werkt ook in de tekstverwerker van de OpenOffice.uitleg
 

Open de gedownloade pagina, pas het schema aan en druk dan de pagina af. Bepaal eerst de omtrek van de binnenkant van de knoop. Maak dan een keuze voor het aantal bochten. Met die gegevens ga je het schema op de juiste maat brengen.

Boven in het document zie je een maatbalk, 0 tot 25 cm. Klick in het schema, pak dan een hoekpunt en sleep dat diagonaal naar binnen. Als je de muisknop nu loslaat zie je dat het schema kleiner is geworden. Groter maken gaat op de zelfde wijze, alleen trek je een hoek dan diagonaal naar buiten.maat
 

Het is de bedoeling dat het streepje bij het bochtnummer op de juiste maat van de meetlijn wordt gezet.

Bij het openen van het document zie je dat de maat voor 6 bochten bij een omtrek van 9,2 cm staat.

Als het schema goed in de maat staat druk je het af. Vervolgens snijdt je het schema op het gekozen aantal bochten door.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl