honderd
Turkse knopen

7

tips en trucs

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


prikker
 Tip 1

Voor het vlechten van touw is het handig als de punt van het touw stevig is. Je kunt er een stukje plakband heel strak omheen winden.

Bij gevlochten touw kun je er een mooie houten punt aan maken. Gebruik daarvoor een lucifer, prikker of satéstokje. Als het touw een kern heeft, moet je daar een stukje afhalen voor een vloeiende overgang van touw naar hout. Steek de prikker een stukje in het touw. Draai er dan strak plakband omheen, waarbij je op het touw moet beginnen. Knip de prikker op een handige lengte en schuur de scherpe randjes even weg.

fiets
 

Tip 2

Na de eerste ronde kun je de knoop van het werkpatroon afhalen. Hij blijft dan in vorm. Druk je hem wat in elkaar, dan wordt de diameter groter en kan de knoop over iets heen geschoven worden wat dikker is dan de uiteindelijke knoop.

Op de foto wordt de knoop over het dikkere handvat van de fiets geschoven, waarna de knoop op het stuur afgemaakt kan worden.

fies
 

Tip 3

Je zult niet altijd de knoop eerst kunnen maken om hem dan over het bedoelde voorwerp te schuiven. Geen nood, dan kun je nog het patroon gebruiken.

Als voorbeeld de knoop ergens op het frame van een fiets, de bovenbuis. Maak het werkpatroon klaar en doe hem om de bovenbuis. Spelden kunnen nu niet gebruikt worden, maar in plaats daarvan gebruik je haakjes die je maakt van dun ijzerdraad of paperclips.

Plak elk haakje met een stukje plakband vast op de plaats van een bocht, dus waar je anders een speld zou prikken. Als alle haakjes er op zitten plak je het geheel nog even stevig af met plakband.

fiets
 

Nu kun je op de zelfde wijze weer het patroon volgen en de knoop vlechten.

fiets
 

En het resultaat is een mooi kenmerk aan jouw fiets.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl