zelf touw maken

2

materialen

0  1  2  3  4  5  6 


foto Bart - Filipijnen 2010
 Traditioneel werd en wordt touw gemaakt uit draden die zijn gesponnen uit natuurlijke vezels, als bijvoorbeeld hennep, palmblad, kokos, sisal, gras, katoen. Dit zijn relatief korte vezels van een paar cm tot enkele meters. Het spinnen van draden is een apart ambacht en slaan we even over.

Touwen van kunststof zijn gemaakt uit heel lange draden of film. Er is een veelheid aan grondstoffen zoals nylon, aramide en polypropyleen. In de touwindustie worden de materialen speciaal voor het maken van touw op grote spoelen geleverd.

Maar er zijn ook alternatieven die niet waren bedoeld om er touw van te maken. Een paar voorbeelden:materiaal voor touwslaan
materiaal voor touwslaan
 Huishoud folie.
Dit wordt ook wel vershoudfolie genoemd. Verkrijgbaar in de supermarkt of winkels met huishoudartikelen. Dunne folie met een breedte van ongeveer 30 cm. Op een rol zit 25 of 30 m. In normaalgebruik is het een lastig materiaal, dat slecht is af te scheuren en dan al meteen verkeerd aan elkaar plakt. Om er touw van te maken vervallen die problemen, want je rolt een stuk van 6 of 10 m uit, knipt dat af, knoopt de einden aan de zwengelhaak, en knijpt de film samen tot een smalle strook.materiaal voor touwslaan
 Oude videobanden
Het gebruik van videobanden is verdrongen door digitale varianten. Bij veel mensen liggen nog niet meer gebruite videobanden in huis. Niet zomaar weggooien, want het is leuk materiaal om touw van te maken.

Een enkele strook videoband is niet sterk, je trekt het makkelijk kapot. Maar ontdek de sterkte die ontstaat als meerdere stroken tot touw zijn geslagen. Begin met twee tot vier banen tussen de haken.
Om de band uit de cassete te halen moet de cassete eerst met een kleine kruiskopschroevendraaier worden opengemaakt. Er zit namelijk een beveiliging in de cassete die moet voorkomen dat de band er los uitkomt.

Let op, het materiaal is brandbaar. Dus de einden van het touw kun je niet afsmelten.materiaal voor touwslaan
 Cassetebanden
De tijd van cassetterecorder en walkman ligt al ver achter ons. Ook oude cassetebanden komen na een grote schoonmaak of verhuizing nog wel te voorschijn. Het is het zelfde materiaal als van videoband, maar smaller.

Cassette bandjes kunnen uit de cassetten getrokken worden zonder deze eerst open te maken.PET fles touw
 Touw uit PET-fles-draden.
Uit PET-flessen zijn draden gesneden van circa 1,6 mm breed. Op de foto touw van 5 mm dat is geslagen uit drie strengen.

Op verzoek van ontwerpbureau Better Future Factory is (door de auteur van deze site) onderzocht of en hoe uit draad van PET-flessen touw gemaakt kan worden. Het ontwerpbureau onderzoekt de mogelijkheden voor het recyclen van plastic tot nieuwe producten in Angola in Afrika om de hoeveelheid afval plastic daar te verminderen.materiaal voor touwslaan
 Afzetlint
Rood-wit afzet lint is verkrijgbaar in de bouwmarkt. Het is dun en ongeveer 8 cm breed. Verband
Een paar rolletjes oud verband (hydrofiel windsel) in de EHBOtrommel gevonden? Er zijn verschilende breedtes. Lengte vaak 8 m. Naaigaren en andere draden
Naai- en rijggaren, katoendraad, wol. Het kan allemaal gebruikt worden. Met die dunne draden kunnen dikkere draden en touw gemaakt worden.

Begin wel met vier tot tien draden tussen de haken te spannen, want anders schiet het niet erg op met deze dunne draden.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl