zelf touw maken

3

aan de slag

0  1  2  3  4  5  6 


touwslaan
 Op deze pagina de uitleg van het touw maken. Als materiaal wordt huishoudfolie gebruikt. Met andere materialen gaat de werkwijze vrijwel het zelfde.

De methode is die waarbij een enkele draad wordt gedraaid, die dan wordt dubbel genomen waarna de twee draden (bijna vanzelf) in elkaar draaien. Met de daaruit ontstane dikkere daad wordt het zelfde herhaald tot de gewenste dikte is bereikt.

Als je begint met 10 m heb je na de eerste bewerking een touw van 5 m. Herhaal je de bewerking dan is het resultaat 2,5 m. In werkelijkheid worden de stukken touw korter. Dat merk je al bij het indraaien. En je verliest ook lengte bij het afsnijden van de einden. Ook bij echte oude touwbanen is dat zo. Een gebruikelijke lengte van een touw- of lijnbaan is 300 m en levert een touw van 220 m.

Het is handig om bij het lezen van onderstaande beschrijving een afdruk van het getekende schema bij de hand te hebbentouwslaan
 


Twee personen, we noemen ze Links en Rechts, hebben een zwengelhaak vast. De derde persoon, die we Drie noemen, rolt 6m huishoudfolie uit en knoopt dat aan de haken.touwslaan
touwslaan
 

Links en Rechts houden de folie strak en draaien linksom aan de zwengel. De folie draait in elkaar.touwslaan
 De luchtzakjes die ontstaan moet je doorprikken en dicht knijpen.touwslaan
 Als de folie goed in elkaar is gedraaid worden de zwengels met de borgpen vastgezet of vast gehouden. Je zult zelf de ervaring op moeten doen wanneer er voldoende slagen zijn gemaakt, maar een algemeen advies is: draai het niet te lang door.touwslaan
 Drie maakt de folie bij Rechts los en houdt de lijn strak. Rechts pakt met de haak de draad in het midden op en dan maakt Drie de lijn vast aan de haak van Links. Zorg er voor dat de lijn bij deze handelingen steeds strak gespannen blijft en de zwengels vast worden gehouden.touwslaan
Drie met de stok tussen de twee draden
touwslaan
 

Drie steekt nu een stok tussen de twee draden, want die willen anders vanzelf ongecontroleerd in elkaar draaien. Let op dat Links de zwengelhaak nog steeds met de borgpen heeft vastgezet.

Nu komt het mooie moment dat er iets van touw ontstaat.

touwslaan
touwslaan
 

Links houdt de haak vast, Rechts draait de zwengel rechtsom en Drie loopt langzaam met de stok naar Links. Achter de stok ontstaat het touw.

Bij Links aangekomen gaat de stok er uit.touwslaan
 Je kunt het dunne touw er nu afhalen en gebruiken, maar als je dikker touw wilt laat je het er op zitten en doe je het zelfde nog een keer.

Bij de volgende gang begin je met draaien tegengesteld aan de vorige draairichting, dus in dit geval linksom.touwslaan
 Het resultaat is een kort stuk wit touw waar wat rek in zit.

Als je een langer stuk folie gebruikt, kun je natuurlijk ook langer touw maken.

Met de folie begin je met een enkele strook tussen de haken. Met dunne materialen als video- en cassettebandjes begin je met het materiaal twee tot zes keer tussen de haken te spannen.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl