zelf touw maken

4

spaakslingerboor

0  1  2  3  4  5  6 


spaakslingerboor
 Op pagina 1 staat in het lijstje met benodigd gereedschap ook een boormachine. Maar misschien heb je helemaal geen boormachine. Geen nood, dan maak je die toch ook zelf.

Het principe is gebaseerd op een booromslag of slingerboor en we gebruiken er weer een oude fietsspaak voor.spaakslingerboor
 Neem een fietsspaak en knip de bocht met kop eraf. Heb je geen zijkniptang, dan misschien wel een ijzerzaagje. Ook geen ijzerzaagje? Pak de bocht dan met een tang vast en beweeg de spaak net zo lang heen en weer tot deze door metaalmoeheid breekt.

Sla het eind van de spaak met een hamer plat. Het platte stukje is wat breder dan de spaak en wat gekarteld aan het uiteinden.spaakslingerboor
 Buig de spaak nu in de vorm van een slingerboor.

De punt van de boor zet je op het hout. Met je linkerhand druk je op de bovenkant, daar waar de spaaknippel zit. Ter bescherming van je hand zet je op die bovenkant een dopje. Dat kan van alles zijn. Kunststof dopje, metalen kroonkurk van een bierflesje of een stukje hout.

Met je rechterhand pak je het uitgebogen handvat vast en draai je de boor, terwijl je met je linkerhand op het dopje en dus op de boor drukt. Als je linkshandig bent gebruik je je handen natuurlijk andersom. Niet te hard drukken ander verbuigt alles.

Met deze boor kun je prima in het zachte hout van een vurehouten stok of wilgentak een gat boren. Steeds kleine stukjes boren en dan het gat leeg kloppen. Eventueel vijl je de punt van de boor wat bij met een vijl of aan een steen.

Het moet lukken om zo (met wat geduld) het kleine gat in het midden van de stok te boren. De 8 mm gaten aan de einden van de stok zal niet lukken, maar dat is ook niet nodig. Het touw wat daar moet komen kan ook om de stok geknoopt worden.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl