treksteek

2

tips

____0  1  2  3  4 


lasteind loseind
 Om duidelijk te weten met welk touw de knoop wordt losgetrokken is het aan te raden in dat touw een knoop te leggen. Bijvoorbeeld een achtje zoals hiernaast is gedaan.treksteek
 

Is het touw niet lang genoeg om dubbel te nemen, dan kun je het loseind kort houden en er met een dubbele schootsteek een ander (dunner) touw aan knopen om daarmee de knoop los te trekken.

treksteek  


De treksteek is handig te gebruiken om spullen van bijvoorbeeld vanaf een balkon op straat te laten zakken. Een aantal stoelen, koffers, emmers met puin of een fiets.

Neem het touw dubbel en knoop de twee einden eerst vast aan de balkonrand. Daarmee wordt voorkomen dat het touw onverwacht naar beneden valt.

Maak het touw met de treksteek vast aan het voorwerp, bijvoorbeeld een stoel. Zet de stoel over de rand en laat hem aan het lasteind zakken. Beneden aangekomen wordt aan het loseind getrokken en kan het touw weer omhoog voor de volgende stoel.

treksteek  LET OP !

Niet elk touw is in elke situatie geschikt om een treksteek mee te maken.

Dun touw om een dik voorwerp blijft niet zitten. Maar ook dik touw om een dun voorwerp gaat niet goed.

In touw dat wat stijf is, zoals geslagen touw of gevlochten met een kern, is een treksteek over het algemeen betrouwbaarder dan in heel soepel touw.

Advies: als je twijfelt doe dan eerst een test.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl