zwerfknopen

3

knopen in natuurlijk materiaal

||<<home  0  1  2  3  4  5 


 
 Een mooie zwerfknoop is leuk om te maken en om achter te laten. Beschouw het als een klein kunstwerkje. De soorten knopen die met natuurlijke materialen te maken zijn, zijn enigszins beperkt. (We hebben het dan uiteraard niet over touw dat van natuurlijke vezels is gemaakt.)

Omdat veel natuurlijk materiaal bij scherpe knikken zal breken, moet je het zoeken in de sierknopen die met ruime bochten gemaakt kunnen worden.TH in leliestengel
 De meest geschikte en mooie knoop is de Turkse knoop die is samengesteld uit vier bochten en drie slagen. Er is relatief weinig lengte aan materiaal nodig om de knoop te maken. Bovendien kun je hem eerst ruim opzetten en vervolgens kleiner maken.

Met rond materiaal, zoals slierten van de klimop, kan de knoop verdubbeld worden door de slagen van een tweede ronde naast de eerste te leggen.

Bij platmateriaal kun je vaak beter de verdubbeling uitvoeren door een tweede ronde op de eerste te leggen, waardoor een steviger knoop ontstaat. De knoop op de foto hiernaast is zo uitgevoerd. Het gebruikte materiaal is een gedroogde stengel van de waterlelie.kleine ronde mat
 Dezelfde knoop is ook plat uit te voeren. Het wordt dan een kleine ronde mat. In de foto hiernaast uitgevoerd met een bodemstengel van de klimop.

Voor het mat-model moet het materiaal niet te slap zijn en omdat de dubbelingen naast elkaar komen te liggen is een ronde doorsnee aan te bevelen.

In deze vorm is goed te zien dat de knoop bestaat uit ruime bochten die over en onder elkaar zijn gevlochten. Bekijk dit filmpje eens om de knoop te leren maken of kijk op het notitieboekje dat je op pagina 5 kunt downloaden en afdrukken.TH braamspleut
 Met meer lengte is een grotere versie van de Turkse knoop te maken. De knoop op de foto is gemaakt met een dun gesneden spleut uit de stengel van een braam. Deze knoop heeft vier bochten en vijf slagen. Ook hierbij is de dubbeling over elkaar heen gelegd. De uitleg van deze knoop vind je op deze pagina.grommer grote egelskop grommer grote egelskop
 Vind je de Turkseknoop nog te moeilijk, begin dan eenvoudiger met een grommer, een ring.

Vorm een kleine ring en sla steeds het materiaal om het voorgaande heen.

Voor de ring op de foto is een gedroogd blad van de grote egelskop gebruikt.kruisknoopplating in haagwinde
 De lange, taaie slierten van de haagwinde bieden wat meer mogelijkheden. Daarmee zijn wel knikken te maken, al moet je dat wel heel voorzichtig doen.

Op de foto een ronde kroonplatting die is uitgevoerd met vier stengels van de haagwinde. De knoop is gemaakt met vers materiaal. Na drogen blijft de platting mooi in vorm.

Een mooie variant hierop is de kabelplatting die met 2x 4 stengels wordt gemaakt.gras vlecht
 Nog een eenvoudige optie, vlechten met gras. Er zijn heel veel soorten vlechten en ook veel soorten gras.
Begin maar eenvoudig met drie mooie stengels van de grote vossenstaart in een gewone vlecht.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl