opschieten en losvallen

1

principe van het opschieten

0  1  2  3  4  5  6  7  8 


begin van het opschieten
 Op de afbeelding hiernaast zie je de eerste slagen van het opschieten. Het touw valt los aan de rechterkant, de buitenkant.

Het buisje, waar de slagen van het touw omheen komen, zit aan de linkerkant, dus aan de binnenkant van het hek. Dit buisje wordt verder de borgpen genoemd. Aan de borgpen is een eindje touw met een stopperknoop bevestigd, om de borgpen makkelijk los te trekken. De handvatknoop is hier voor een goede mogelijkheid.

In de animatie hieronder zijn de slagen van het opschieten goed te volgen .animatie van de slagen
 Zorg dat al het touw aan de buitenkant van het hek ligt. Haal het touw over de bovenkant van het hek en sla het om de borgpen en weer terug over de bovenkant van het hek. Doe het zelfde dan aan de onderkant. En dit steeds herhalen.

In de animatie is de handeling als een doorgaande lijn aangegeven. In werkelijkheid neem je het touw dubbel en sla je de lus, die je dan in de hand hebt, om de borgpen.

In welke richting het touw om de borgpen komt maakt voor het gebruik niet uit. Eerst de voorkant van de borgpen en dan de achterkant werkt waarschijnlijk het handigst, omdat de slagen dan direct haaks op de borgpen kunnen komen. In de animatie is dat zo aangegeven.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl