opschieten en losvallen

2

opschieten aan een hekwerk

0  1  2  3  4  5  6  7  8 


begin
 In dit voorbeeld is aan het einde van het touw een musketonhaak vastgemaakt, maar hier kan ook het lijntje naar de reddingsband zitten. Belangrijk is dat dit begin stuk ergens aan vast zit, maar wel zodanig dat het makkelijk los komt als de borgpen eruit wordt gehaald. Hier is het begin een leeuwerikskop met een slipsteek. De slipsteek is de lus waar dan de borgpen in komt, zoals met de pijl is aangegeven. De knoop waarmee de musketonhaak is vastgemaakt komt tegen de bovenbuis en kan niet door de leeuwerikskop schieten.

eerste slag  Hier is de borgpen in de eerste lus (slipsteek) gelegd.

Het begin is door één persoon uit te voeren, maar het is handiger om even met twee man (of vrouw) te werken. De een houdt de borgpen vast en de ander maakt de slagen.

tweede slag om de borgpen  De slag aan de onderkant is nu ook gemaakt. Trek het touw een beetje aan.

 De eerste slagen zijn gemaakt. Het touw steeds wat aantrekken, opdat de slagen mooi om de borgpen vallen, maar niet strak aantrekken! De borgpen moet nog wel makkelijk uit het touw te trekken zijn.

Nu de borgpen in de slagen blijft zitten kan eventueel door één persoon verder worden gewerkt.

 Het hele touw is opgeschoten. Het laatste stuk is aan de bovenbuis van het hek vastgemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met de werpankersteek of rondtorn met twee halve steken. Voor de zekerheid het uiteinde door het touw steken of met een bindseltje vast zetten.

De reddingslijn is nu klaar voor gebruik.

 Vanuit de zijkant zie het er zo uit. Links het touw dubbel met de slagen om de borgpen, rechts loopt het touw vlak van onder naar boven en andersom.

 Zo ziet het er aan de buitenkant uit.

 Om de borgpen eruit te kunnen trekken is het nodig dat de lussen niet schuin getrokken worden, want dan wordt de pen klemgezet tussen de boven en onder lussen. Houdt met je ene hand het touw op zijn plaats, aangegeven met de twee gele pijlen. Trek met de andere hand de borgpen eruit, aangegeven met de groene pijl.

 De borgpen is er een stukje uitgetrokken. De eerste slagen vallen los.

 De brogpen verder uitgetrokken.

 De borgpen is eruit. Omdat het touw in de foto wat stug is, blijft het nog even op de bovenste slagen hangen....

 ... maar dan valt het geheel los.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl