touw en tegenslag
touwslaan

4

touw slaan met groepen

0  1  2  3  4  5 


6 strengstouw slaan met 11 kinderen
 Deze foto geeft een beeld van de opstelling voor het maken van touw met zes kardelen en een pit (vulling van de kern). De kardelen zijn in dit geval één draad tweestrengs sisalpaktouw.
Aan de overkant staan 7 kinderen met elk een draaihaak en daaraan een draad sisaltouw. De pit wordt in dit geval het zelfde behandeld als de zes kardelen.
Alle draden komen samen op één draaihaak aan deze kant. Op deze foto is overigens de haak gebruikt die bij een eerder gepubliceerd artikel touw maken is uitgelegd. Omdat op deze haak veel kracht komt is er een tweede kind bij gezet om te helpen.
Daarvór staan twee kinderen die de kardeelscheider vast houden. Er zijn dus 11 kinderen aan het werk.

In onderstaand schema wordt uitleg gegeven voor een touw van drie kardelen. Daar zijn 5 kinderen bij nodig. Eventueel wordt de kardeelscheider door twee kinderen bediend, dan kunnen er 6 kinderen meedoen

touwslaan  

Alle kinderen aan de overkant draaien gelijktijdig de haak rond en zorgen er voor dat de sisaldraad gespannen blijft. Gezamenlijk en luid tellen is dan wel handig. Let op de slag in de draden; de draairichting is hier tegengesteld aan.

De haak aan deze kant wordt niet gedraaid en de kardeelscheider wordt niet verplaatst.

touwslaan  

Als er voldoende slag in de draden zit - niet te strak - stopt het daaien aan de overkant, maar worden de draden wel gespannen houden.

Nu wordt de haak aan deze kant gedraaid, terwijl met de kardeelscheider langzaam naar de overkant wordt gelopen. De draairichting is hetzelfde als aan de overkant. Achter de kardeelscheider ontstaat het touw.

touwslaan  

Dit proces wordt voortgezet tot de kardeelscheider de overkant heeft bereikt.

De slag in het touw, die nu is ontstaan, is tegengesteld aan de richting in de kardelen, waarvan het touw is gemaakt.

Bind het eind met een touwtje bij elkaar en knip dan het touw los van de draaihaken.


 

Onderstaand het aantal personen dat, afhankelijk van de opbouw van het touw, kan worden ingezet.

2 kardelen  

2 kardelen

3 draaiers
1 persoon aan de kardeelscheider

TOTAAL 4 personen

3 kardelen  

3 kardelen

4 draaiers
1 of 2 personen aan de kardeelscheider

TOTAAL 5 à 6 personen

4 kardelen  

4 kardelen zonder pit

5 draaiers
1 of 2 personen aan de kardeelscheider

TOTAAL 6 à 7 personen

4 kardelen + pit  

4 kardelen + pit

6 draaiers
1 of 2 personen aan de kardeelscheider

TOTAAL 7 à 8 personen

LET OP! De dikte van de pit is in deze samenstelling 0,414 van de dikte van de kardelen. Bij gebruik van tweedraads sisal kan hiervoor een enkele draad worden gebruikt. Voor een goede constructie is de slag en draairichting van de pit tegengesteld aan die van de kardelen. Een enkel draad uit tweedraads sisal voldoet hier aan.
Met een onervaren groep kan deze constructie beter niet worden gekozen.6 kardelen + pit
 6 kardelen + pit

8 draaiers + evt 1 extra persoon bij de enkele draaihaak
1 of 2 personen aan de kardeelscheider

TOTAAL 9 à 11 personen

LET OP! De dikte van de pit is in deze samenstelling het zelfde als de dikte van de kardelen. Voor een goede constructie is de slag en draairichting van de pit tegengesteld aan die van de kardelen, maar dergelijk materiaal is vrijwel niet verkrijgbaar. Alternatief is om de pit niet te draaien, maar om het voor een groep onervaren draaiers duidelijk te houden is het advies om gewoon het zelfde te doen als de andere draaiers. In het resultaat valt het voor onervaren touwslagers nauwelijks op dat de pit er eigenlijk niet goed in zit.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl