schietlijn

6

langere schietlijn en keesjes

0  1  2  3  4  5  6 


Voor een langere schietlijn is een groter nagelbord nodig. Schietlijn in lunchbox
 LANGERE SCHIETLIJN

Als je met een keesje met gemak verder gooit dan 20 m, kun je ook een langere schietlijn maken. Het nagelbord moet dan groter worden als je het in een lunchbox blijft opbergen. Er is dan geen plaats meer om ook het keesje op te bergen.

Bij het bord op deze foto zijn de draadnagels er zonder voorboren, op 1 cm van de rand ingeslagen. Ze komen er dan niet allemaal helemaal recht uit, waardoor je ze nog wat moet bijbuigen.

Het plaatje is even groot als het nagelbord en de bodemplaat heeft een verhoogd middenstuk.kleine bol
 

KEESJES

Het keesje is de verzwaring aan een werp- of schietlijn. In het voorbeeld van pagina 2 en 3 is een fijn geknoopte vorm.
Hoe je deze maakt vind je op de pagina over de kleine bol.

Het gewicht van het keesje zal ergens tussen de 200 en 300 gram moeten zijn om de schietlijn ver weg te kunnen gooien.apenvuist
 

Het meest bekende keesje is de apenvuist. Vaak wordt deze knoop ook het apenvuistje genoemd.
De uitleg vind je hier.bout met moeren als keesje
 Niet mooi, en soms zelfs gevaarlijk, is een keesje dat bestaat uit een bout met twee of meer moeren. Als je naar iemand gooit moet je deze niet gebruiken en ook kan de plek waar de bout valt beschadigd worden. Anderzijds, als je in een noodsituatie niets anders hebt kan het een uitkomst zijn.
Kijk op deze pagina hoe je de bout aan een eindje touw bevestigd.zakje zand
 Een mooi en veilig keesje is een stevig zakje, gevuld met zand. Je zou het ook kunnen vullen met bijvoorbeeld kleine kogels voor fietslagers. Dan kan het zakje kleiner zijn, omdat de kogeltjes zwaarder zijn dan zand. Maar als dat nat wordt kan het roesten en uiteindelijk toch een massieve klomp ijzer worden.keesje, leren zakje met zand
 Een klassiek keesje is dit leren zakje gevuld met zand. De wat platte vorm kan echter een nadeel zijn bij het ver weg gooien. Dit exemplaar ligt in het Marinemuseum in Den Helder.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl