keesje of apenvuist

5

de afwerking
      0  1  2  3  4  5  6  7 
afwerking
Bij het begin van de knoop, op pagina 3, was het beginpunt met een groene speld aangegeven. Hier zie je dat punt weer terug. Je kunt dit beginpunt ook vinden, door wat aan het staande part , het eind met die gele knop, te trekken. Als je goed kijkt zie je dan het beginpunt bewegen.
Trek deze eerste bocht aan in de richting van de pijl. Je voelt nu dat het beginknoopje strak tegen de windingen komt te zitten.
Gebruik daarbij eventueel een priem of spijker, om makkelijk onder het touw te komen. Het touw komt nu met een lusje buiten de bol.

Als je niet met een knoopje als vulling bent begonnen kun je dit overslaan en begin je met de volgende afbeelding.
afwerking Zoek aan de andere kant van de bol het vervolg van deze lus en trek die aan, waardoor de lus weer verdwijnt. Je krijgt nu echter aan de andere kant een wat grotere lus buiten de bol.

Deze lus trek je ook weer aan de andere kant weg ....
afwerking ....en zo ga je de hele bol door...
afwerking ....en zo ga je de hele bol door....
afwerking ....en zo ga je de hele bol door ...
afwerking ....en zo ga je de hele bol door,

tot je aan het eind komt. Het kan nodig zijn deze hele actie van het aanhalen van de windingen nog een keer te doen, om een mooie strakke, bol te krijgen. Bedenk dat je beter het aanhalen in twee of drie keer met kleine beetjes kunt doen dan in één keer met de kans dat de vorm er uit gaat.
afwerking Het eind van het touw kun je vlak bij de bol afknippen en klaar is kees.

© theo
 
/\ top