Turkse knoop
5 slagen 4 bochten

1

voorbeelden
      0  1  2  3  4  5  6 


dasring


Deze Turkse knoop heeft minder bochten dan slagen. Daardoor krijgt de knoop de vorm van een cilinder. Als er meer bochten zijn dan slagen, wordt de vorm een ring.

De knoop is voor veel doeleinden te gebruiken. Meestal heeft hij een decoratieve of beschermende functie. Hier naast zie je hem als dasring, gemaakt van tweestrengs sisaltouw.


boegspriet


Beschermend en tevens decoratief op de boegsproet van de Groninger tjalk, de Roode Kaat. De knoop beschermt het hout als de boegspriet gestrekt wordt en in de stalen beugel rust. In deze knoop is 12m touw verwerkt.
sleutelhanger Het grappige van deze soort knopen is dat je ze ook kunt vervormen. Voor bekleding van deze sleutelhanger zijn de bochten op de einden dicht tegen elkaar gemaakt, waardoor er een geheel gesloten vorm ontstaat.
Je ziet ook dat je door met twee kleuren touw te werken de mooie structuur van de knoop duidelijker ziet.
staaldraad-bolknoop Maak je de knoop in staaldraad, dan kun je er een bol met open structuur van maken. Hij is waarschijnlijk nergens voor te gebruiken, maar wel mooi om te zien.
zakhorloge Van een armband-horloge een zakhorloge met handvat gemaakt. Het handvat is afgewerkt met twee Turkseknopen.
mattenbies Mattenbies is een moerasplant. Van de stengels worden bijvoorbeeld manden en stoelzittingen gemaakt. Mooi materiaal om mee te werken. Soms staat de plant in een vijver. Gebruik een afgestorven stengel, die nog niet verrot is, om er een knoop van te maken.
Turkse knoop van krabbescheer wortel





De krabbescheer is een drijvende moerasplant en staat ook wel in tuinvijvers. Om op zijn plaats te blijven heeft hij lange wortels die met haartjes in de grond vast zitten.
Deze wortels zijn ongeveer 2 mm dik en in de foto met rode pijlen aangegeven.

Ook hiermee is het leuk een Turkse knoop te maken. Werk voorzichtig en knik de wortel niet.




gedroogde wortel van de krabbescheer

Na een week drogen is het een dun draadje geworden en ziet de knoop en minder fraai uit. Met het gedroogde "draad" is natuurlijk wel weer kleiner en fijner werk mogelijk.
Turkse knoop van braamspleut Hier de afbeelding van de knoop gemaakt van braamspleut. De gespleten slierten van een braamstruik zijn vrij makkelijk te bewerken.
Turkse knoop van wilgenteen In dit voorbeeld is een jonge tak van een schietwilg gebruikt, de soort die veelal als knotwilg is te vinden. Deze knoop heeft overigens vier bochten en slechts drie slagen.

Voor het gebruik van en meer kennis over wilg en braam zou je eens naar het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde moeten gaan.

© theo
 
/\ top