Turkse knoop
5 slagen 4 bochten

5

werken met een patroon
      0  1  2  3  4  5  6 

patroon voor Turkse knoop > naar afdrukpagina

Voor wie het erg ingewikkeld vindt heb ik ook een methode met het afgebeelde werkpatroon bedacht. Dit patroon plak je op een plankje. In elke rode stip sla je een kleine spijker. Met het touw volg je de lijnen en cijfers. Begin bij 0, dan via de lijn naar 1 en via de achterkant naar 2 en zo verder. Kruis je een eerdere slag en er staat op het patroon op die kruising een cirkel getekend, dan moet je er onderdoor, anders er gewoon overheen.

Print dit patroon.printer  

patroon geheel gevuld >> laad animatie (218 kB)

Als je het patroon helemaal met het touw bent gevolgd, is dit het resultaat.
Bekijk ook eens alle handelingen in een animatie (218 Kb)twee plankjes
Je hebt 2 plankjes van 13x13cm nodig. Dikte ongeveer 8 à 12mm. Schuur de randen van de plankjes rond en glad. Het patroon plak je op het bovenste plankje en daar sla je natuurlijk ook de spijkertjes in. Gebruik spijkers "met verloren kop". Het tweede plankje komt als vulling los onder de bovenste.
patroon geheel gevuld Volg met het touw het hele patroon met de twee plankjes op elkaar.
onderste plankje er tussen uit halen Als je helemaal rond bent, haal je het onderste plankje er onderuit.
zijaanzicht met ruimte in het touw Er is nu voldoende ruimte ontstaan om het touw over de spijkers van de bovenste plank los te halen.
de knoop los van de plank Als je het touw van de plank af hebt gehaald heb je een losse en ruim geslagen knoop in je handen. Leg die voorzichtig om een stok en werk de knoop af zoals op pagina 4 is uitgelegd.
onderste plankje voorzien van gaten Om de plank met patroon en spijkertjes veilig op te bergen kun je de onderste plank gebuiken voor de afscherming van de spijkers. Daarvoor boor je in de onderste plank gaten, op de plaats waar in de bovenste plank de spijkers zitten. Om de plaats voor die gaten te bepalen leg je eerst de twee plankjes op elkaar, en sla je de spijkers net door het bovenste plankje, waardoor er in het onderste plankje puntjes staan op de plaatsen waar je moet boren. Daarna kun je de spijkers weer terug slaan of je vijlt ze af. Let wel op dat de spijkers net zo ver boven het patroon uit steken als de dikte van de onderste plank en dat je ze er recht in slaat.
spijkers afgeschermd Leg nu de onderste plank op het patroon, waarbij de spijkers in de gaten vallen en keurig afgeschermd worden

© theo
 
/\ top