kruissjorring

6

kruissjorring familie

   0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 

 

Kruissjorringen
aangeduid naar het aantal verbindingspunten tussen paal en balk.
 kruissjorring
In dit overzicht zie je vier varianten van de kruissjorring.

Ik benoem ze naar het aantal verbindingspunten tussen de paal en de balk. Nummer 4 is de normale kruissjorring en heeft vier verbindingspunten. Hier onder beschrijf ik de varianten. 't Is voornamelijk een theoretische analyse, want eigenlijk zijn alleen de kwart- en volledige kruissjorring echt bruikbaar.


kruissjorring
 

De kwart-kruissjorring

Deze sjorring heeft slechts èèn verbindingspunt. Dat is 1/4 ( een kwart) van de volledige kruissjorring, nummer 4.

In een het boekje Touwverbindingen van Scouting Nederland uit 1975 staat deze sjorring aangeduid als halve sjorring, maar dat past niet in de reeks die ik hier benoem.

Deze kwart-kruissjorring kan handig zijn als je touw te kort is voor een volledige kruissjorring. Deze sjorring kan echter alleen gebruikt worden als de balk aan de paal hangt.


kruissjorring
 

De halve-kruissjorring.

Deze kruissjorring heeft twee verbindingspunten tussen paal en balk. Dat is 2/4 van de hele kruissjorring. 2/4 is het zelfde als 1/2 en dus de helft van een volledige kruissjorring.

Ook deze sjorring kan alleen gebruikt worden als de balk aan de paal hangt. Deze variant heb ik in literatuur nergens kunnen vinden en dus zelf bedacht om deze serie compleet te maken.


kruissjorring
 

De drie-kwart-kruissjorring

Deze variant heeft drie verbindingspunten tussen paal en balk. Dat is 3/4 ( drie-kwart ) van de volledige kruissjorring. De benodigde lengte touw is ongeveer 88% van een volledige kruissjorring.

De enige beschrijving die ik van deze variant ken vond ik in de Encyclopedia of KNOT van Graumont en Hensel. Zij noemen het een Herringbone Cross Shear Lashing wat vertaald neerkomt op een visgraat-kruissjorring. De sjorslagen boven de balk liggen namelijk in een visgraatpatroon op elkaar.


kruissjorring
 De volledige-kruissjorring

Dit is de bekende standaard kruissjorring. Tussen paal en balk zijn er vier verbindingspunten. Dat is dan 4/4 is gelijk aan 1 en dat is weer volledig.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl