hangmat maken

10

ophangen, gebruik en afdak

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 


het krachtenspel van hangmat op ophangpunten
 Hang de hangmat tussen twee stevige punten op. De horizontale krachten die optreden zijn namelijk relatief groot; groter dan het gewicht dat in de hangmat ligt.hoogte hangmat
 

Hang de hangmat niet te hoog op. Als de onderkant van de kuip (als je er in ligt) 30 à 50 cm bovende grond hangt is dat ruim voldoende. Je moet er ook gemakkelijk in- en uit kunnen stappen.

Het in- en uitstappen vraagt enige oefening.
Instappen: Ga met je rugkant tegen de hangmat staan, laat je achterwerk in de mat zakken en draai in de mat een kwart slag.
Uitstappen: Draai zittend in de hangmat een kwartslag, gooi je benen buitenboord en sta op.hangmat afdak
 

Om ook bij regen lekker in je hangmat te liggen moet er een afdakje komen.

Span boven je hangmat een touw. Op dezelfde hoogte als de ophangpunten van de hangmat.

afdakzeil

 

Over het touw een stuk plastic. Lengte iets langer dan de hangmat. De breedte zodanig dat het zeil aan beide kanten van je hangmat tot de onderkant van de hangmat komt als je erin ligt. Gebruik bij voorkeur transparant plastic, want dan zie je bij het wakker worden direct de zon. Een bouwzeil is erg donker. Om opwaaien te voorkomen, is het nodig dat er een paar gewichten aan het zeil hangen, bijvoorbeeld stenen of stukken hout.

Alle touwen worden met een meervoudige schootsteek aan het zeil vastgemaakt, dus oogjes in het zeil zijn niet noodzakelijk.

afdak zeil

 

Als het droog is kun je het zeiltje terug schuiven.

trekkoord

 

Lig je lekker te slapen en het gaat regenen dan is het handig als je een trekkoordje hebt gemaakt. Je blijft lekker liggen en trekt het zeil over je heen.

afdruipknoop

 

Als het regent loopt er water langs de boom naar beneden. Vervolgens loopt het langs het ophangtouw naar je hangmat en daarmee ook naar de slaapzak.

Door in het ophangtouw een onderbreking te maken in de waterstoom zal het water op dat punt naar beneden vallen. Maak met een stuk touw een dikke knoop en zorg ervoor dat de eindjes van het touw naar beneden hangen. Het kan helpen om het touw eerst vet te maken waardoor het water niet in de knoop trekt.

isolatiematje

 

In de nacht kun je wat last van kou van de grond hebben. Een dun (zilverkleurig) isolatiematje in de hangmat is voldoende om dat tegen te gaan. Je ligt niet op de grond, dus een dikke mat is niet nodig.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl