hangmat maken

5

randtouwen maken

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 


hangmat maken
 Om in de hangmat een comfortabel kuipmodel te krijgen is het nodig dat er in de randen van het net een touw wordt gespannen. Omdat je bij het instappen in de hangmat op de rand zit moet het randtouw daarvoor sterk genoeg zijn. Het touw wordt aan beide zijkanten door het net gevlochten.

Het afstellen van de randtouwen staat op pagina 8.
Touw maken
 

Je kunt voor een randtouw dikker (sisal)touw kopen, maar het is ook leuk en prima zelf te maken met tweedraads sisal, het materiaal waarmee ook net en spandraden worden gemaakt.

De minimale dikte van het touw moet drie strengen twee draads zijn. Vier strengen is natuurlijk ook goed en eenvoudig te maken. Hoe dat moet is beschreven op de pagina zelf touw maken.

Hangmat maken  

Zelf geslagen touw volgens bovenstaande methode ziet er uit als op deze foto. 
 

Als je voor de randtouwen touw koopt, neem dan bij voorkeur ook sisal. De krimp en rek ten gevolge van wisselende vochtigheid (dag en nacht) blijft dan het zelfde als in de hangmat. Dikte van het touw 6 mm en het is verkrijgbaar in drie strengs geslagen - en in gevlochten uitvoering.

hangmat maken  

De benodigde lengte van een randtouw is de totale lengte van de hangmat plus 1 m. Er zijn twee randtouwen nodig die uit één stuk worden gemaakt. De totale lengte van het te maken randtouw is dan 2 x de lengte van de hangmat + 2 m.

Gebruik je de simpele eindafwerking met knoop (zie pagina 6), maak het touw dan meteen 1 m langer. Dat stuk is nodig voor de lus daarbij.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl