hangmat maken

6

eindafwerking, eenvoudig met knoop

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 


afwerking met knoop
 Op deze pagina wordt een zeer simpele uitvoering van de eindafwerking uitgelegd. Deze is misschien minder mooi dan de eindafwerking met oog (zie pagina 7) maar wel snel te maken. En effectief!
De bevestiging van de rand- en ophangtouwen vind je ook op deze pagina.
Hangmat maken
 Knoop het net ergens aan vast of laat iemand het vasthouden. Trek alle spandraden één voor één strak en vorm één bundel touw.

Bind de draden op 50 cm van het einde samen met een stukje touw. Advies: gebruik daarvoor de constrictorknoop, want die blijft eenvoudig goed vastzitten.

Controleer of alle spandraden strak staan. Een niet strakke draad aantrekken.

Hangmat maken

 

Het resultaat: een mooie bundel spandraden

Hangmat maken

 Leg een gewone knoop in de bundel spandraden, maar nog niet strak dichttrekken.

hangmat maken

 

Steek het randtouw door deze knoop. Het midden van het touw komt in de knoop.

hangmat maken

 

Trek het randtouw in de knoop en trek daarna de knoop strak aan. Dat aantrekken doe je eerst door aan het eind van de bundel te trekken. Maar omdat dat nog al dik is zal het moeilijk zijn de draden die binnen in de bundel liggen ook strak te krijgen. Daarvoor kun je het beste elke draad afzonderlijk aantrekken, te beginnen in het midden van de bundel. Gebruik voor dat aantrekken eventueel een tang.

De knoop moet niet helemaal op het eind van de bundel komen. Bij het eerste gebruik van de mat kan de knoop namelijk toch nog een stukje naar het eind gaan rollen en er dan afschieten. In de foto is de knoop wat te dicht bij het eind gemaakt

verbindingslusje


 

De randtouwen worden aan één kant aan de mat vast gemaakt. De andere kant moet instelbaar blijven door ze met een knoop vast te maken, die zonodig ook weer los kan om de instelling aan te passen.

Om dat mogelijk te maken wordt er een klein stropje gemaakt van hetzelfde touw als de randtouwen. Daarvoor is 1 m touw nodig, waarvan begin en eind met een schootsteek of twee-zoete-liefjes aan elkaar worden gemaakt.

randtouw strop

 

Dit stropje komt in de gewone knoop te liggen. Het verbindingsknoopje in de knoop van de spandraden opnemen en die strak aantrekken.

randtouwstropje

 

Leg onder de gewone knoop een klein bindsel (blauw aangegeven) om de twee lussen uit de strop langs de bundel spandraden te houden.

schootsteek

 

De randtouwen worden met een schootsteek aan de twee lusjes vastgemaakt.

Hoe dat met het afstellen moet is op pagina 8 beschreven.

tuisteek

 

De hangmat wordt aan beide einden met een rondtorn en twee halve steken (ook tuisteek genoemd) opgehangen aan het ophangtouw.

tuisteek - schootsteek

 

Als de randtouwen eenmaal goed zijn afgesteld kan de hangmat ook met een meervoudige schootsteek worden opgehangen. Dat geeft een zeer degelijke verbinding.

Daartoe wordt het eind van de bundel spandraden dubbel genomen om er een schootsteek op te zetten.

Je kunt overwegen om de ophangtouwen permanent aan de hangmat vast te maken. Andere optie is een kort stuk ophangtouw, van bijvoorbeeld 1,5 m, permanent vast te maken. Voor het ophangen knoop je dan tijdelijk een langer stuk aan het korte stuk touw.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl