schietlood en waterpas

2

het oude waterpas zelf te maken

0  1  2  3  4  5 


waterpas
 Het oude waterpas.
Sinds eeuwen is er een eenvoudig waterpas met schietlood. Op oude gravures of in heel oud houtsnijwerk is zo'n stuk gereedschap wel eens afgebeeld. Het houtsnijwerk dat hiernaast is afgebeeld bevind zich in de Peteruskerk van Pieterburen. Rechts naast de beker is het scheef geplaatste waterpas uitgesneden. Dit is houtsnijwerk van Casper Struiwig uit 1736.model voor waterpas
 Zelf maken
Dit antieke model waterpas is eenvoudig te maken.
Je hebt nodig:
- plaatje MDF van 15 x 15 cm en 8 mm dik
- houten latje van ongeveer 18 x 8 mm en 18 cm lang
- dun touwtje
- klein gewicht van bijvoorbeeld een moer of wat stalen ringen
- lucifer
- lijm en spijkertjes

Het ontwerp van het voor dit artikel gemaakte model is hier te downloaden als pdf-bestand. Druk het af en knip het uit.waterpas, uitzagen van het model
 Teken de vorm van het model op het plankje en zaag het met een figuurzaag uit. Schuur de ruwe kantjes weg, maar houd de onderkant haaks.

waterpas, met voetje  Lijm of spijker aan de onderkant het houten latje en boor in de bovenkant een klein gaatje voor het touw.

touw vast zetten met een luciferhoutje in het gaatje  

Maak een dun touwtje met daaraan een gewichtje vast in het gaatje.

Dit gaat makkelijk door het touw door het gaatje te steken en er dan aan de achterkant een schuin afgesneden luciferhoutje in te steken, waardoor het touwtje vast wordt gezet. Zorg er voor dat het gewicht in het holletje aan de onderkant vrij kan bewegen.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl