zeilmakerstakeling

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3 


zeilmakerstakeling in touw met drie strengen
zeilmakerstakeling in touw met vier strengen
dubbele zeilmakerstakeling
 



Touweneinden moeten tegen uitrafelen zijn afgewerkt met een goede takeling. Voor geslagen touw is de zeilmakerstakeling een heel goede maar ook mooie afwerking. Hoewel de naam mogelijk anders doet vermoeden heb je geen zeilnaald nodig maar alleen een scherp mes.

De zielmakerstakeling wordt veelal in driestrengs geslagen touw gemaakt. Minder bekend is dat de takeling ook in touw met vier strengen kan worden gemaakt. De lengte van de takeling moet iets langer zijn dan de dikte van het touw.

Om een extra zekerheid in te bouwen worden wel twee takelingen achter elkaar gelegd. Deze twee takelingen kunnen korter zijn (dikte van het touw).

Onthoudt dat de wikkelingen om het touw tegen de draairichting van het touw in worden gemaakt.
Er is speciaal gewaxed takelgaren in de handel. Voor touw van natuurlijk materiaal zoals hennep, sisal en manilla, is geteerd hennep takelgaren het klassieke materiaal. Maar als je geen speciaal takelgaren bij de hand hebt, gebruik dan ander dun draad om het uitrafelen van een touw zo spoedig mogelijk te stoppen. Voor de duidelijkheid is in de foto´s dikker touw gebruikt.


  1 zeilmakerstakeling in driestrengstouw

2 zeilmakerstakeling in vierstrengstouw

3 dubbele zeilmakerstakeling

 



Over deze knoop is ook een artikel gepubliseerd
in het blad Scouting Magazine , editie mei 2015 [2015-2],
Flitz - rubriek InDeKnoop [nr 135], met bijbehorend filmpje.

© Theo Slijkerman 2015

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl