zeilmakerstakeling

1

zeilmakerstakeling in driestrengstouw

        0  1  2  3 


zeilmakerstakeling in touw met drie strengen
 Draai het eind van het touw een stukje open en werk elke streng even af met een constrictorknoop om uitrafelen tijdens het maken van de takeling te voorkomen. Hiervoor kan ook plakband worden gebruikt.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  In deze doorsnede is duidelijk te zien hoe het takelgaren door het touw wordt gestoken.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Leg het garen in het touw.
Links een stukje van ongeveer 10 cm buiten het touw houden.
Rechts het klosje garen.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het garen wordt met een ruime bocht om de rechter streng gelegd en komt dan links weer naar buiten, daar waar het andere eind ook ligt.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Draai de strengen weer in elkaar.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het garen wordt tegen de slag van het touw in strak om het touw gewikkeld.
Door deze richting aan te houden blijft de takeling het beste strak op het touw zitten.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  De eerste wikkelingen zitten er op.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  De takeling wordt iets langer dan het touw dik is.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Kijk nu welke streng er tussen de uitstekende lus zit. Volg deze streng naar het eind en sla de lus over het eind van deze streng.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Leg de lus tussen de strengen tegen de takeling aan en trek aan het korte eindje van het takelgaren, waardoor de lus dichttrekt.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  De lus is nu strak op de wikkelingen getrokken.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het korte eindje garen moet tussen de strengen worden gelegd, zoals de rode pijl aangeeft.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het eindje garen ligt nu tussen de strengen.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het andere eind van het garen, dus het lange eind met klosje, wordt op de zelfde plek tussen de strengen gelegd.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  In het midden tussen de strengen moet een platteknoop komen. Dit is de eerste slag van de knoop. Strak aantrekken en zo diep mogelijk tussen de strengen trekken.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  De tweede slag van de platteknoop.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Trek de platteknoop heel strak dicht.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Draai de openstaande eindjes van de strengen weer in elkaar. Het garen van de takeling moet tussen de drie strengen naar buiten komen.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het eind van het touw wordt nu netjes recht afgesneden.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  De doorsnede van het touw. In het midden zitten de twee takelgarens, maar dat is bijna niet te zien.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Zo ziet het eind er uit.

zeilmakerstakeling in touw met drie strengen  Het resultaat, een mooie strevige takeling die goed op het touw blijft zitten. De drie garens die over de wikkelingen naar het eind van het touw lopen volgen mooi de tieren van het touw.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl