splitsvlechten
ply split braiding

1

dit is splitsvlechten

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


schering en inslag; over en onder elkaar
 Bij normaal weven gaan de inslagdraden en scheringdraden over en onder elkaar door.

Ook bij normaal vlechten gaan draden onder en over elkaar.inslag door de schering
 


Bij splitsvlechten gaat de inslag dwars door de scheringdraad of het voorliggende touw.

Voor een mooi resultaat in getwijnd of geslagen touw is het dan noodzakeijk dat het touw uit een even aantal strengen bestaat. Gebruikelijk is het om touw of draad te gebruiken dat uit vier strengen is samengesteld. Het gele touw op de foto is vierstrengs. Vierstrengsgeslagen draad is echter niet overal te koop en zul je daarom veelal zelf moeten maken. Tweestrengsdraad is ook goed te verwerken, maar geeft een minder vol resultaat dan met vierstrengsdraad. Zesstengsgeslagen touw zou ook kunnnen, maar dan moet je ook dwars door de zevende streng die in de kern van dat touw ligt.splitsvlechtsteek in gevlochten touw
 


Een alternatief is het gebruik van gevlochten touw. Het is samengesteld uit een even aantal draden, dus kun je ook midden door deze draad. Bovendien is het makkelijk verkrijgbaar, in meerdere kleuren, en vaak goedkoop. Bijvoorbeeld (2019):
- 6 mm, 15 m: 1,00 euro (bosje gekleurd touw)
- 4 mm, 20 m: 1,40 euro (haspel gekleurd touw)
- 3 mm, 15 m: 1,50 euro (paracord)
Goedkoop materiaal is vaak niet het beste touw maar prima om mee te beginnen. Gevlochten touw is hol en daarom meestal gevuld met een kern. Die kern moet je er eerst uit trekken. Schoenveters, met name de lange veters voor sportschoenen, zijn ook prima te gebruiken.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl