splitsvlechten
ply split braiding

9

meer informatie

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 


 De doorhaler van een paperclip is eenvoudig en goed te gebruiken en makkelijk mee te nemen. Wil je iets meer comfort of heb je meer lengte nodig dan zijn de hier afgebeelde exemplaren een goed alternatief. Ze zijn te koop, maar ook zelf te maken uit dun en stijf staaldraad.
spijkerpriem met touwhandvat
 Een priem is altijd handig om er bij te hebben. Dit eenvoudige model bestaat uit een draadnagel/spijker en een stukje touw.
De draadnagel in dit voorbeeld is dik 3,3 mm, lang 8 cm. Het handvat is een stukje gevlochten touw met kern, dik 3 mm, maar 4 mm kan uiteraard ook prima. Je hebt een stukje van 20 cm nodig. Prik de draadnagel dwars door het touw. Maak strak tegen de kop van de draadnagel een knoop, bij voorkeur een sjouwerman. Maak 3 cm verder een tweede knoop. Knip de eindjes af. Niet afsmelten, want dan krijg je een hard stukje in je hand.

gripfid voor splitsvlechten / ply split braiding
 Voor het splitsvlechten is een speciale doorhaler in de handel onder de naam: gripfid.

De gripfid wordt door de draden gestoken en de door te halen draad in het openligende holle deel gelegd. Bij de punt is deze V-vormig, waardoor de draad vast loopt en makkelijk is door te halen.

twee methoden touwslaan
 Als je gaat zoeken vind je diverse methoden beschreven en getoond om zelf twee- of vierstrengstouw voor het splitsvlechten te slaan. Op deze website twee methoden, die met eenvoudige middelen uitvoerbaar zijn.
Kijk maar eens bij het artikel zelf touwslaan voor een touw van twee of vierstrengen. In het artikel touw en tegenslag - touwslaan een andere methode voor het maken van twee-, vier- of zestrengstouw. Je kunt het uitvoeren zoals in deze artikelen is beschreven, maar natuurlijk ook met ander gereedschap maken. Het gaat er om dat je het verschil van de techniek ontdekt. 


Hoewel ply split braiding pas sinds 1975 in de belangstelling van de westerse wereld is gekomen is er veel informatie op internet te vinden. Zoek daarvoor maar eens met de woorden ply split op het internet.

Onderstaand een paar voorbeelden 

Kamelenband
www.m-beste.com/portfolio-item/split-ply-camel-girth-tex-050/ 


Fraser fiber art
fraserfiber.com/ 


Linda Hendrickson gallery
www.lindahendrickson.com/ply-split-gallery-index.htm 


An Introduction by Julie Hedges - pdf https://thebraidsociety.wildapricot.org/resources/Documents/Current%20lists%20and%20documents/BasicPly-Splittingforweb.pdf 


Marijk en meer - workshops/gallerie
www.marijkenmeer.nl/?page_id=48 


Barbara Walker - photo galery
www.barbarajwalker.com/photo_gallery_ply-split-baskets.htm 


Linda Hendrikson instructie video's
www.lindahendrickson.com/videos.htm 


Barry Brown
ropeandcanvas.blogspot.com/p/ply-split-braiding.html 


Peter Collingwood-1 PDF
www2.cs.arizona.edu/patterns/weaving/articles/cp_spb1.pdf 


Peter Collingwood-2 PDF
www2.cs.arizona.edu/patterns/weaving/articles/cp_spb2.pdf 


Peter Collingwood-3 PDF
www2.cs.arizona.edu/patterns/weaving/articles/cp_obtwn.pdf

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl