doe-het-zelf
mondmasker

7

de hoofdband met schuifbare knoop

    0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 


 



De twee koorden vormen samen de hoofdband waarmee het masker wordt vastgemaakt. De verbinding is de meervoudige gewone knoop in het rode de koord, waar het blauwe koord doorheen gaat. Die rode knoop knelt om het blauwe koord, dat daardoor vast blijft zitten als je het masker op hebt, maar als er stevig aan getrokken wordt schuift de rode knoop over het blauwe koord. Daarmee is de hoofdband goed af te stellen en ook makkelijk los te maken.

 

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je het door hebt valt dat mee. Links op de foto een gewone knoop. Rechts is de zelfde knoop, maar er zijn een paar extra slagen gemaakt, voordat de doorsteek wordt gemaakt. Dat is dan de meervoudige gewone knoop.

 

Het is het mooiste als de knoop ongeveer midden op je achterhoofd komt. De plaats kun je bepalen door het masker tegen je mond te houden en dan de twee koorden achter je hoofd bij elkaar te brengen. De koorden moeten over je oren lopen. Met een prikker in het rode koord wordt de plek gemarkeerd. Op de foto is de prikker al achter het hoofd aangebracht, maar in de praktijk bepaal je de plek tussen duim en wijsvinger en plaats je daar na de prikker op die plek.

 

Dit is dan de beginsituatie voor de schuifknoop. Met het rode koord wordt de knoop gemaakt, de plaats is met de prikker aangegeven. Het blauwe koord ligt er naast.

 

De prikker aan het eind van het rode koord maak je korter door er een stuk af te knippen/breken. Het deel van de prikker in het koord blijft en is straks handig om de doorsteek te maken.

 

Leg de prikker evenwijdig aan het blauwe koord. En draai het rode om de prikker en het blauwe koord.

 

Draai het rode koord minimaal drie slagen om de blauwe. Met één of twee slagen meer krijg je meer wrijving in de knoop.

 

Met de pijl is aangegeven waar je het eind van het rode koord door de slagen moet steken.

 

Het eind van het rode koord is door gestoken, maar de slagen zijn nog los. Elke slag wordt nu, tussen duim en wijsvinger, strakker gedraaid. Begin bij de eerste slag.

 

Als alle slagen zijn aangedraaid trek je aan de twee rode einden. De knoop komt daarmee strak om het blauwe koord.

 

Knip het eind van het rode koord af op 3 cm van de knoop. Dit stukje van 3 cm blijft nodig om ook later de knoop weer strak te kunnen trekken als dat nodig is.

 

Het eind van het rode koord even smelten om uitrafelen tegen te gaan.

 

Van het blauwe koord knip je de prikker af en ook dat eind smelt je even.

 

Tot slot leg je een knoopje op het eind van het blauwe koord, een gewone knoop. Daardoor kan het blauwe koord niet uit de knoop in het rode koord worden getrokken.

 

Als je met je linkerhand aan het rode en met je rechter hand aan het blauwe koord trekt wordt de hoofdband groter. Pak je met de rechterhand de rode knoop en trek je met je linkerhand aan het blauwe koord dan wordt de band kleiner. Zo kun je de band stellen en vast en los maken.

 

Zo dus.

 



De algemene benaming voor de knoop is 'meervoudige gewone knoop', maar in andere situaties heeft deze knoop soms andere benamingen. De knoop is in veel situaties te gebruiken. Kijk daarvoor op deze website eens naar de volgende onderwerpen waar deze knoop in voor komt:
Een handvatknoop
Touwpasser
Lus met drie einden
Houten hijshaak
Quipu en morse, knopentaal

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl