alpenvlinder

0

inleiding

||<<home  0  1  2  3  4  5  6 

 Met alpenvlinder wordt hier geen insecten bedoeld, maar een uit de bergsport bekende knoop. Het is een vaste lus die midden in een touw is te maken en ook blijft zitten als er aan het touw wordt getrokken. Met deze knoop kunnen meerdere bergbeklimmers (alpinisten) zich aan een veiligheidstouw vastmaken.

Deze knoop wordt ook wel aangeduid met alpinisten-vlinderknoop of enkel vlinderknoop, middenmansknoop of middenmannetje en in het Engels linemansloop. De lus is heel eenvoudig te maken en ook weer goed los te halen, maar blijkt buiten de bergsport niet erg bekend.

Er zijn twee manieren om de lus te maken. De eenvoudigste manier is de lus uit de hand te maken, zoals beschreven op pagina 1. Op pagina 2 vind je de methode om de lus op een vlakke ondergrond te maken; Dit kan handig zijn bij het gebruik van dik touw.

Je hoeft geen alpinist te zijn om op toepassingen voor deze lus te komen. Zo is met één lus in een touw een handige spanband te maken, zoals op deze website beschreven bij de vrachtrijderssteek of een scheerlijn voor een grote tent. In een lijn met meerdere lussen kun je vlaggen hangen, maar ook klerenhangers met jassen. De knoop leent zich heel goed om bijvoorbeeld een handvat aan een drinkfles te maken, zoals beschreven op pagina 3.

Hoewel de knoop niet specifiek is bedoeld om twee touwen aan elkaar te verbinden, is de constructie wel zodanig dat dit heel goed kan. Want, zoals bovenstaand vemeld, kan er gewoon spanning op het touw staan zonder dat de lus dan verdwijnt. Knip je de lus door, dan blijven de twee delen touw vast aan elkaar. Op pagina 4 wordt uitgelegd hoe je de verbinding maakt met twee touwen.

En als je die verbindingsknoop kent is het een kleine stap om op basis van de alpenvlinder ook een prima eindlus aan een touw te maken; Zie pagina 5.

 


1 alpenvlinder uit de hand

2 alpenvlinder gemaakt op vlakke ondergrond

3 handvat voor drinkfles

4 verbindingsknoop

5 eindlus

6 download: instructie alpenvlinder  print
 Over dit onderwerp is ook een artikel gepubliceerd
in het blad Scouting Magazine , editie nov 2020 [2020-4],
Flitz - [InDeKnoop nr 157]

© Theo Slijkerman 2020

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl