stopperknopen
gebruiken

3

technische tips

0  1  2  3  4 


 Bij het doorboren van een stuk hout uit een tak, is het wel zo mooi als het gat aan beide zijden in het midden zit, of in de kern van het hout. Bovendien moet je boor lang genoeg zijn om er helemaal door te komen. Je zult ontdekken dat het niet meevalt het gat aan de andere kant op de juiste plek te krjgen.

 

De truc hier voor is om aan twee kanten naar elkaar toe te boren. Op deze foto de boring vanuit links.

 

Op deze foto de boring vanuit rechts. In dit geval een dikkere boor dan de andere kant. Met een plakbandje is de te boren diepte aangegeven.

 

Gehalveerd ziet het er dan zo uit.

Het linker gat loopt scheef en zou niet goed aan de andere kant uitkomen. Door het gat aan de rechterkant valt het niet op, omdat de afwijking in het hout blijft. Bij een klein gat op een groot gat gaat het altijd wel goed.

Als beide boringen dezelfde maat hebben gaan beide wat scheef, maar zal je merken dat toch ook wel licht door het gat komt. Gewoon vauit het rechter gat met de boor in het linker boren en de ruimte in het midden wat ruimer maken. Als het touw er door kan is het voldoende. 

De mini-stopper is voor gevlochten touw. In geslagen touw is de kleinste stopper de schildknoop.
Links zie je de schildknoop in het touw.
In het midden de schildknoop ´verstopt´ in het hout.
Rechts is het hout opengemaakt en zie je de knoop op de rand van de twee gaten. 

Het verschil in de maat van het gat voor de stopperknoop is groot. Links het gat voor de schildknoop in geslagen touw van 10 mm. Rechts het gat voor de mini-stopper in gevlochten touw van de zelfde dikte. 

De meeste stopperknopen zijn rond. De mini-stopper is plat. Dat biedt mogelijkheden om ook aan een dunne plaat een een touw vast te maken.

Op de foto een plaat multiplex. De plaat kan aan het touw worden opgehangen. Op het multiplex een andere plaat, in dit geval board, maar bijvoorbeeld een foto of poster kan ook. 

En zo zijn de platte mini-stoppers dan in de plaat multiplex verwerkt. 

De dikte van het touw moet natuurlijk wel dunner zijn dan de basisplaat.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl