Turkse knoop
5 bochten 4 slagen

1

vijf variaties met dezelfde knoop

0  1  2  3  4  5  6 


 



Vijf variaties met een Turkse knoop van 5 bochten en 4 slagen.



 

De ring- of cilindervorm is de meest gebruikelijk vorm voor een Turkse knoop.



 

Omdat deze versie van de knoop vier slagen heeft komt de zijtak, daar waar vier koorden bij elkaar komen, mooi symmetrisch uit de knoop.

De knoop heeft vijf bochten, waardoor er vijf plekken zijn waar je een dergelijke aansluiting zou kunnen maken.



 

Als je de knoop losjes maakt en ook losjes verdubbeld is het mogelijk deze vorm te maken. Het is een halve ring en de buitenrand van een mat. Kan een idee zijn om te gebruiken aan de voet van een staander. Je moet de knoop wat "kneden" tot deze vorm en daarna met behoud van de vorm de knoop verdichten door elke bocht aan te trekken of te verruimen.



 

Voor deze platte uitvoering van de knoop maak je eerst losjes de gebruikelijke knoop (ringvorm) zonder verdubbeling. Vervorm de ring dan naar een platte mat en breng die netjes in vorm. Daarna kan het verdubbelen worden gedaan. Na het verdubbelen zal je de mat nog een keer in vorm moeten brengen en bochten aanhalen of wat ruimer maken.

Op pagina 5 vindt je een schema waarmee je deze vorm ook kan maken.



 

De ring is makkelijk om te vormen tot een bol. Maak de knoop met verdubbeling. Plaats in de ring een bol en werk de knoop er dan omheen.

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van koord dik 10 mm met daarin een tennisbal. Je krijgt deze bol met dik koord echter niet op alle plekken helemaal dicht. In de knoop zitten namelijk verschillende samenkomsten van koorden.



 

Daar waar drie koorden bij elkaar komen, dat is op tien plekken, is de knoop dicht. De koorden kunnen goed tegen elkaar worden gelegd.



 

Komen er vier koorden bij elkaar dan kunnen dunne koorden elkaar nog raken in het centrum, maar bij dikkere koorden blijft er een klein gaatje open. Er zijn vijf plekken waar dit het geval is.



 

Op twee plekken in de knoop komen vijf koorden bij elkaar. Die kunnen met dik koord elkaar in het centrum niet raken. Daar blijft dus een opening in de bol.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl