vlechtknoop

1

meten en maken
      0  1  2  3  4 
begin van de vlechtknoop   Leg het touw neer, zoals hiernaast is afgebeeld. De lengte A moet iets langer zijn dan de lengte van de vlecht die je uiteindelijk wilt hebben. Het omhoog gaande touw ligt boven.
vlechtknoop 1   Leg het rechter touw over de middelste tegen de linker. Dan de linker over de middelste tegen de rechter. Dan weer het rechter touw over de middelste tegen de linker en de linker over de middelste tegen de rechter.
vlechtknoop 2   Zo ga je steeds verder, tot je niet meer kunt.
vlechtknoop 3   De vlecht is aan de onderkant nog al in de war geraakt. Haal nu het eind, dat omlaag hangt, er uit tot het punt waar je de vlecht hebt gemaakt. Daarbij houd je met je ene hand de laatst gemaakte slag vast en gebruik je de andere hand om het eind er uit te halen.
vlechtknoop 4   Ga nu verder met vlechten, tot het weer helemaal vast loopt. Haal het eind, dat omlaag hangt, er weer uit tot het punt waar je de vlecht hebt gemaakt. Enzovoort.....
vlechtknoop afwerking 1   Aan het eind gekomen, steek je het naar beneden hangende eind door de lus. Vervolgens leg je een slag linksom in de lus, en steek je het eind er van af de bovenkant in.
vlechtknoop afwerking 2   Haal het eind er door en de knoop is klaar.
vlechtknoop resultaat   Het resultaat is een mooie vlecht die je voor diverse zaken kunt gebruiken. Zie de volgende pagina.

© theo
 
/\ top