oogsplits

1

het begin
      0  1  2  3  4  5  6  7  8 

knoop
Deze beschrijving is voor het gebruik van geslagen touw van drie strengen. Haal de drie strengen over een lengte van ongeveer 15 cm uit elkaar zet dit punt even met een een dun touwtje met constrictorsteek vast om verder uitdraaien te voorkomen. Ik ben hierbij uitgegaan van touw met een diameter van 10 mm. Bij dunner touw zou dat wat korter kunnen zijn, bij dikker is het langer.

Werk elke streng af met een plakbandje (schilderstape). Bepaal de maat van de lus, dus het punt waar je zult beginnen met de splits. De plaats waar de doorsteken beginnen heb ik wat overdreven uit elkaar gehaald, om goed aan te kunnen geven waar je door moet.knoop
Begin met 1, de streng die in het midden en boven ligt, en steek die onder de bovenliggende streng van het staande part. Het staande part is het hoofddeel van het touw waar het oog aan komt. Dan 2, de linker streng, die je in het staande part onder de streng links van het midden doorhaalt. Dan 3, de rechter streng, die je van achter onder de derde streng van het staande part doorhaalt. Dus deze komt van achter naar je toe, terwijl je de eerste twee van je af steekt. Deze laatste is het moeilijkst, want dit gebeurt een beetje aan de achterkant. De pijlen geven de doorsteken aan.

knoop

Hier zie je in detail hoe de strengen er in gesplitst zijn. In de volgende tekeningen zijn de afzonderlijke doorsteken aangegeven.


knoop
Doorsteek 1, de middelste streng gaat onder de bovenliggende van het staande part.


knoop
Doorsteek 2, de linker streng gaat over de bovenliggende- en onder de daar links van liggende streng van het staande part.


knoop
Doorsteek 3, de rechter streng, gaat van achter onder de derde streng van het staande part door. Je kunt voor deze doorsteek het touw even draaien.


knoop
Uiteraard moet je de strengen zo ver aantrekken dat het touweind strak tegen het staande part komt. In de tekening is dat aangegeven. Het doorsteekpunt is hier nog wel overdreven openstaand.


knoop
Hier zie je hoe het er uit ziet als de tieren in het doorsteekpunt normaal tegen elkaar aan liggen nadat je de eerste doorsteken hebt gemaakt.


knoop
Op de foto hiernaast is de situatie in echt touw aangegeven.

© theo
 
/\ top