oogsplits

5

de afwerking
      0  1  2  3  4  5  6  7  8 


knoop
Op de vorige pagina staken de met plakband bezette einden van de strengen gewoon uit het touw. Op de foto hiernaast zie je twee andere afwerkingen.



knoop
Bij het dunne touw is er een vloeiende overgang van splits naar touw. Dit maak je door na drie of vijf doorsteken slechts met de helft van de streng door te steken. Je laat dus gewoon de andere helft hangen. Bij de volgende doorsteken ga je weer met de helft verder en zo wordt de splits steeds dunner. Tot slot knip je alle loshangende strengdelen af.


tros op bolder
Nog een mooi voorbeeld van een verjongde oogsplits. Hier is de takeling de bij het begin van de splits is gebruikt niet weggehaald.


knoop
In het dikke touw is de afwerking weer anders. Hier zijn de helften van de uit de tieren stekende strengen per twee aan elkaar gebonden. Daar tussen zit dan een streng van het staande part.


knoop
Om slijtage in het touw te voorkomen en de krachtverdeling op het oog te verbeteren kun je een stalen kous in het oog opnemen. Bij het maken van de oogsplits moet je de kous al aanbrengen. Let op, een kous voor touw heeft geen doorlopende punten (bovenste twee), voor staaldraad wel (onderste twee).


knoop
Op de foto zie je ook een splitspriem liggen, een handig stuk gereedschap bij het splitsen. Je kunt ze kopen, maar ook zelf maken. Hoe dat moet zie je op de volgende pagina

© theo
 
/\ top