oogsplits

6

holle splitspriem maken
      0  1  2  3  4  5  6  7  8 


In De Knoop nr 14


In maart 1988 heb ik dit artikel gepubliceerd in het blad Actie, een uitgave van Scouting Nederland, in mijn rubriek IN DE KNOOP (nr 14).


Bouwbeschrijving holle splitspriem


Als je gaat splitsen is een holle splitspriem een zeer handig hulpmiddel. Splitspriemen zijn in verschillende maten te koop in onder andere watersportzaken. Zelf geef ik echter de voorkeur aan een zelf gemaakte priem die bovendien ook goedkoop is. Je hebt er voor nodig een stalen tapstoelopende tentharing, fig.1. Als er in de rand een knik zit kun je die met een hamer vlak slaan. Wil je er niet veel aan doen, dan moet je alleen nog de bramen afvijlen, anders snijden die in het touw. Het is echter best de moeite waard zo'n stukje eigen gereedschap af te werken. Met een vijl moet je de punt van de haring spitser maken, maar beslist niet scherp, omdat hij dan in de vezels van het touw blijft steken. Je kunt je priem nog verder afwerken met een handvat. Daarvoor heb je een stukje buis nodig, Ø 22 mm, lang 4 cm, fig.2. Zaag het omgebogen deel van de haring af. met een tang buig je de bovenkant van de haring wat ronder zodat hij in het buisje past. Boor in de haring twee gaatjes van Ø 4 mm. teken de twee gaatjes daarna ook af op het buisje en boor ook daar de gaatjes in. Schuif vervolgens de haring in het buisje en zet deze met twee popnagels aan het buisje vast. Eventueel kan dit ook met boutjes en moeren. De buiseinden kun je dicht maken met kurken. Daarna met fijn schuurpapier je priem glad maken. Helemaal af is het als je het handvat nog bekleed met een brede Turkse knoop.


In het gebruik is het aan te raden de priem door het touw te steken tegengesteld aan de richting van de tamp, fig 3. Na het insteken van de tamp trek je de priem er uit, terwijl je met je duim de tamp vasthoudt en deze er zo gemakkelijk door haalt.

© theo
 
/\ top