´

scouting
reuzenrad

7

modelbouw, tips

   0  1  2  3  4  5  6  7  8 


 De bouw voor het model is niet veel anders dan de bouw van een echt reuzenrad. Je kunt dus de beschrijvingen op de pagina´s 3, 4 en 5 in hoofdlijnen ook voor het model gebruiken. Op deze pagina een paar tips voor het model.

De schaal van het model past bij de afmetingen van Playmobiel® poppetjes.

 

Grondplaat
De grondplaat van het model is 30 x 60 cm en 18 mm dik. Voor plaatsen van de voet van de schoorpalen en de voet van de schoorpalen boor je met een speedboor van 12 mm ondiepe gaten in de plaat. Als je het puntje van de boor aan de onderkant ziet moet je stoppen. Boor ze schuin, in de richting van de palen, en dus niet door de plaat.

De plaats voor de jukpalen kun je uitmeten: 17 x 21 cm. Voor de schoorpalen is in het plaatje wel een maat als indicatie aangegeven, maar voor de juiste plaats kun je beter een jukdeel rechtop zetten en dan kijken waar de voet van de schoorpaal uitkomt.

constrictorknoop  

Het begin van een sjorring is gebruikelijk een mastworp of timmersteek. In het kleine bouwmodel kun je het beste alle sjorringen beginnen met een constrictorknoop. Die zit en blijft direct muur vast.

 

Gebruik houtlijm om de sjorringen te fixeren. Knijp wat lijm in een dopje of schoteltje en doe er wat water bij. Doorroeren en direct gebruiken. Breng de lijm aan met een kleine kwast en maak de kwast na gebruik direct schoon.

 

Scheerlijn bevestiging
De scheerlijnen in het model zijn noodzakelijk om het reuzenrad op de grondplaat vast te zetten. De piketten zijn stukjes van cocktailprikkers of saté stokjes, maar dat is te slap om de scheerlijnen aan vast te maken. De echte verankering wordt als volgt gemaakt en dan gecamoufleerd met het touw om de piketten.

Het volgende wordt in alle vier de hoeken van de grondplaat gedaan. Zie de tekening hier naast.
[ 1 ] Boor twee parallel lopende gaten door de plaat en in de andere richting ook twee gaten. De binnenste gaten komen aan de onderkant ongeveer bij elkaar. De diameter daarvan is de dikte van de scheerlijnen. De diameter voor de buitenste gaten is de dikte van de piketten.
[ 2 ] Boor aan de onderkant een ondiep gat van 10 of 12 mm, op de plek waar de twee binnenste gaten van [ 1 ] bij elkaar komen.
[3 ] Het door halen van de scheerlijn is met de rode lijn aangegeven. Je kunt de scheerlijnen zo al aantrekken en ze blijven dan ook vast zitten. De twee piketten zijn in groen aangegeven.

 

De gaten zijn geboord en de scheerlijn is er door gehaald.

 

Piketten in de gaten steken. Vastlijmen van de piketten is niet nodig en ook niet handig. Omdat de scheerlijnen er op belegd worden kunnen de piketten er niet uit, bovendien zijn ze dan eenvoudig te vervangen als er eentje breekt.

 

De scheerlijn aantrekken en op de piketten beleggen. Dat het feitelijk iets anders vast zit is niet te zien.

 

Gebruik verdunde houtlijm om de sjorringen te fixeren. Knijp wat lijm in een dopje of schoteltje en doe er wat water bij. Doorroeren en direct gebruiken. Breng de lijm aan met een kleine kwast en maak de kwast na gebruik direct schoon.

 

Poppetje in het rad
De Playmobiel® poppetjes blijven niet vanzelf in de stoeltjes zitten. Het zwaartepunt ligt namelijk verkeerd. Dat is op te lossen door de voeten te verzwaren, bijvoorbeeld met strookjes lood om de enkels.

 

Om de poppetjes op de stoeltjes te houden zijn ze met een dun draadje vast gezet.

© theo

 
/\ top      www.knoopenzo.nl